Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ НА ШЕСТ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА В ГРАД ЕЛЕНА

Дата на публикуване: 25.07.2020
Последна актуализация: 27.07.2023

Жителите и гостите на община Елена вече могат да ползват безплатно висококачествен интернет на шест обществени места в град Елена. Това се случва благодарение по инициативата WiFi4EU на Изпълнителна агенция за иновации и мрежи към Европейската комисия.

Община Елена е сред първите класирани български общини – победители в Програмата WiFi4EU на Европейската комисия за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места. Ваучерът по WiFi4EU, на стойност 15 000 евро, включва разходите за оборудване и инсталиране на Wi-Fi точки за достъп. Изградената в Елена безжична мрежа включва дванадесет точки за достъп в шестте локации. Изпълнител на системата, осигуряваща Wi-Fi зоните е „Виваком.

Потребителите могат да използват безплатната интернет връзка на шест обществени места в град Елена – площад „Христо Ботев“ по централната улица до Бакаловата къща /Обреден дом/, включително, и парка край нея; Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ за всички обекти в него; градски стадион „Чумерна“ и част от парк „Калето“.

Потребителите, желаещи да използват интернет в тези зони, се свързват към безжичната мрежа WiFi4EU чрез мобилното си устройство, след което трябва да потвърдят достъпа си на автоматично зареждащата се страница.

В следващите три години Община Елена има ангажимента за месечния абонамент за интернет и за поддръжката на оборудването, с цел предлагането на безплатен и високоскоростен безжичен интернет. Той осигурява бърза връзка при дистанционна работа, за информиране и онлайн обучение, за общуване с близки хора на далечни разстояния.